In dit decennium wordt de basis gelegd voor belangrijke sportieve successen van de club

61-62

Dit is een superbelangrijk jaar voor Duinwijck. In oktober wordt de eigen splinternieuwe badmintonhal in gebruik genomen met de toepasselijke naam Badmintonhall Duinwijck. Deze zet zal Duinwijck geen windeieren leggen, zo zal later blijken. In de eerste maanden na de opening blijkt de hal nog verre van aantrekkelijk. Er is geen kleedgelegenheid, het restaurant is nog niet open, de definitieve verlichting is er niet en de verwarming doet het ook al niet. Verschillende zaken worden provisorisch opgelost waaronder een noodverlichting en er wordt koffie gezet in de sporthal. In januari is de pionierstijd ten einde en op 10 februari 1962, voor aanvang van de Internationale Kampioenschappen van Nederland wordt de hal feestelijk geopend door prins Vonsamahip Yangankura, ambassadeur van Thailand. Nog voor de opening van de hal een feit wordt, zijn er sportieve successen te noteren voor twee snotneuzen van de club. De 15 jarige Imre Rietveld wint het vrouwenenkelspel op de nationale kampioenschappen, gehouden in Eindhoven en samen met de evenoude Marja Ridder pakt ze de titel in het vrouwendubbelspel

Later in 1962 wordt voor het eerst de clubwedstrijden om de Zilveren Tulp gehouden, waaraan elke vereniging met 4 speelsters en 4 spelers kan deelnemen. 20 clubs strijden om de wisseltrofee, en de winnaar uiteindelijk Duinwijck

Er volgt een uitwisseling met SIF. De club uit Kopenhagen vaardigt tijdens het Paasweekeinde een sterk jeugdteam af naar Duinwijck

eerst paal
Imre Rietveld ontvangt een beker uit handen van bondsvoorzitter Kusters
Het restaurant anno 1961

62-63

Boudewijn Ridder in actie tegen Seth Paul

Boudewijn Ridder in actie tegen Seth Paul

Het aantal clubleden groeit gestaag naar 498. Onder coachschap van Leo Fortunati prolongeert Imre Rietveld haar titel in het vrouwenenkelspel op de Nederlandse kampioenschappen die voor het eerst in de Duinwijckhal gehouden worden. De speelster uit Driehuis wordt de ster van het toernooi want naast het enkelspel pakt ze ook de titels in het dubbelspel en het gemengddubbelspel. De 18 jarige Boudewijn Ridder laat zich voor het eerst gelden op deze NK. Hij bereikt een eervolle halve finale in het mannenenkelspel en wordt daarin door titelverdediger Pim Seth Paul na een spannende partij uitgeschakeld met 15-12 12-15 en 15-6. Voor het eerst wordt in de zomer van 1963 Zomerbadminton georganiseerd. Voor de kosten van 15 gulden per persoon kan iedereen voor 3 maanden lang op de dinsdagavond spelen. Dat zijn nog eens tijden!

63-64

Eerste Team

Het eerste team wordt feestelijk ontvangen op het stadhuis in Haarlem

Op de feestavond van het 15 jarig bestaan van de club wordt zowel het 500ste als het 600ste lid verwelkomt. Het zijn de dames den

Dulk en van Heeckeren van der Schoot. Imre Rietveld wordt uigezonden naar de All England, de officieuze wereldkampioenschappen, waar ze niet succesvol is. Een week later speelt de 16 jarige Imre de sterren van de hemel op de Franse Open kampioenschappen en haalt in 3 onderdelen de finales. Op 16 november doet Nederland voor het eerst mee aan de Thomas Cup wedstrijden. In de Duinwijckhal speelt Nederland tegen Ierland, waaraan Boudewijn Ridder als enige Duinwijcker meedoet. Aan de zijde van Ronnie van de Wijk verliest hij het herendubbelspel. Nederland krijgt een pak slaag. Het wordt 8-1 voor de Ieren. Voor de 3e maal wordt de Helvetia Cup georganiseerd, een internationaal landenteam evenement. Dit jaar valt de eer te beurt aan Duinwijck om deze wedstrijden te organiseren. Voor de landenteam wedstrijden zijn Jos Rijmers en Marja Ridder uitgenodigd deel te nemen aan de wedstrijden. Duitsland wint het toernooi, terwijl Belgie nipt voor Nederland eindigt op de tweede plaats.

64-65

lili en margo

Lili en Margot na de finale NJK 1965

Voor de tweede maal in de geschiedenis van Duinwijck slaagde het eerste team erin, nog wel zonder puntenverlies, kampioen van Nederland te worden. Deze prestatie wordt geleverd door Imre Rietveld, Marja Ridder, George Mallant, Jos Rijmers en Boudewijn Ridder. In dit jaar is Duinwijck zeer geemancipeerd bezig. De jeugdcommissie bestaat uit louter en alleen vrouwen, die de jeugd bij Duinwijck een warm hart toedragen. Op de NK laat een jonge Lili ter Metz zich voor het eerst gelden. Zij verslaat in de kwartfinales van het vrouwenenkelspel de geplaatste Henriette Ernst, maar wordt op haar beurt in de halve finales kansloos gelaten door Imre Rietveld. Imre moet na 3 jaar haar titel afstaan aan Agnes Geene. Later in het seizoen wint de 15 jarige Lili op de Nederlandse Jeugdkampioenschappen van haar oudere zusje Margot in 3 games. In dit overzicht mag niet onvermeld blijven dat Duinwijck maar liefst 9 kampioensteams in de bloemtjes kan zetten dit seizoen, een ongeevenaarde prestatie.

65-66

Dit seizoen wordt het seizoen van Imre Rietveld. De 19 jarige Imre uit Driehuis wint achtereenvolgens het Duinwijck A-toernooi, bereikt de halve finales van de Internationale Kampioenschappen van Nederland en bereikt ze in hetzelfde toernooi de finales in het vrouwendubbelspel samen met Agnes Geene. Maar absoluut hoogtepunt van het seizoen is ongetwijfeld het behalen van de 2e plaats in het vrouwenenkelspel op de All England. Nog nooit had een Nederlandse dat haar naar nagedaan. In de finales moest ze het opnemen tegen de supersterke Amerikaanse Judy Hashman. De krant van maandag 28 maart schrijft het volgende: Hashman, die al acht maal eerder het toernooi op haar naam bracht, besliste de strijd in 22 minuten met 11-6 11-7. De routine van Judy, die al twaalf maal in de finales had gestaan bleek een belangrijkere factor dan de beweeglijkheid van het meisje uit Driehuis. Bovendien had ze duidelijk last van een teenblessure.

Dat jaar krijgt Imre de erepenning van de NBB voor haar uitzonderlijke prestatie. In februari 1966 heeft Duinwijck wederom een uitwisseling met het Deense SIF.

imre rietveld

Imre in actie

Paul Ridder

Paul Ridder op weg naar SIF

66-67

Ook dit seizoen staat weer in het teken van sportieve successen gescoord door Imre Rietveld. Het zal het laatste jaar zijn dat Imre onder Duinwijck vlag aantreedt. Op 17 april 1967 treedt zij in het huwelijk met Knud Aage Nielsen, en gaat zich vestigen in Denemarken. Ze wint het dubbelspel op de All England samen met de Deens Ulla Strand en voor het eerst in haar carriere wint ze het enkelspel op de Internationale Kampioenschappen van Nederland dat wederom in de Duinwijckhal gehouden wordt. De trainer coach van dit seizoen is Wong Peng Soon uit Singapore. Wong is een aantal jaren All England kampioen geweest en hield er een bijzondere zienswijze op na. Hij zei tegen iedere speler die het hoorde wilde, dat je van bananen eten slappe benen krijgt, dat hij op zijn 47ste nog wel All England kampioen kan worden, en dat je om te winnen de shuttle binnen de lijnen moet slaan. (het lijkt op een Cruyfferiaanse uitspraak).

67-68

Wegens een contributiekwestie met de NBB dreigt Duinwijck dit seizoen buitengesloten te worden van deelname aan de competitie. De zaak komt voor de commissie van Beroep en Duinwijck kan uiteindelijk toch deelnemen. Agnes Geene maakt de overstap van concurrent Haarlem naar onze club. Ook Herman Leidelmeijer is van de partij. Beide worden Nederlands kampioen. Duinwijck 3 wordt kampioen van de eerste klasse, maar mist op een haar de promotie naar de hoofdklasse. Duinwijck blijft daardoor met 2 teams vertegenwoordigd in de hoofdklasse. Agnes vertrekt na slechts een seizoen bij Duinwijck gespeeld te hebben. Zij verkoos een bondstraining boven een clubtraining met als gevolg dat voorzitter Verhoef haar het advies geeft om te vertrekken. De 25 jarige Deen Soeren Rasmussen wordt aangetrokken als nieuwe coach bij Duinwijck.

68-69

De successen van het eerste team en de andere spelers beginnen we gewoontjes te vinden. En belangrijke verbetering vindt er plaats in de aankleding van de hal. Geïnspireerd door de Olympische Spelen van Mexico ontwerpt Ed Ridder een electronisch scorebord. Het wordt een kunststukje dat jarenlang in gebruik blijft bij de club. Marjan Luesken behaalt het eerste grote internationale succes in haar carrière. Op de Europese Jeugdkampioenschappen, gehouden in Voorburg wint de 15 jarige Haarlemse een gouden medaille in het vrouwendubbelspel onder 18jaar samen met Joke van Beusekom.
marjan en joke

Marjan en Joke winnen EJK 1969

69-70

Een rookbom tijdens de IK 1970

Een rookbom tijdens de IK 1970

Dit jaar heeft Duinwijck voor het eerst een clubarts, dr. van Duuren in haar midden. Hij stelt zich spontaan ter beschikking om de spelers medisch te begeleiden. De Internationale kampioenschappen staan in het teken van de rookbom. Haarlem krijgt het Zuid Afrikaanse team op bezoek voor een Thomas Cup wedstrijd. Dit vinden antidiscriminatie organisaties een slechte zaak en dreigen de wedstrijd op te houden. Voorafgaand aan de wedstrijden vinden er demonstraties plaats in de buurt van de Duinwijckhal, en is er politie te paard aanwezig om de rust te bewaren. Toch weten actievoerders leuzen op de muur van de hal te schrijven, die jaren later nog de herinnering oproepen aan deze periode. Door een truc van de organisatie kan de wedstrijd aan de vooravond van de IK toch gespeeld worden, maar tijdens de finale partij van het vrouwenenkelspel tussen Lonny Bostofte en Sue Whetnall wordt er een rookbom aangestoken vanaf de overvolle tribunes. De zaak loopt met een sisser af.